Aperitiefhapjes

Verwelkom je gasten in stijl

Aperitiefhapjes

Onderstaande mini hapjes zorgen voor een lekker onthaal van je gasten.  Maar ook gewoon voor televisie of als hapje bij een glaasje wijn of bier zijn ze ideaal.

Kaaspralines

  • Ingrediënten (15 à 20 pralines)
    • 200 gr oude kaas in blok (oude brugge bv.)
    • 125 gr mascarpone
    • 1/2 dl kippenbouillon (1/4 blokje bouillon opgelost in heet water)
    • 1 blaadje gelatine (1,6 gr)
    • enkele rozijntjes
    • enkele walnoten
    • enkele pistachenoten


  • Bereiding
    1. Laat het gelatineblaadje even weken in koud water.
    2. Verwarm de kippenbouillon en voeg het uitgeknepen gelatineblaadje toe.
    3. Haal van het vuur, meng met de mascarpone en zet 5 minuten in de koelkast
    4. Snij de kaas in blokjes van ongeveer 2 cm en prik in elk blokje een tandenstoker
    5. Haal de kaasblokjes twee keer door het mascarponemengsel.  Laat tussenin 5 minuten opstijven in de ijskast.
    6. Haal de tandenstoker er uit en versier de kaaspralines met walnoten, gepelde pistachenootjes en rozijntjes. (1 stukje op elke praline)

Tomaattoastjes

  • Ingrediënten (voor ongeveer 20 stuks)
    • 1 stokbrood
    • 3 tomaten (ongeveer 750 gr)
    • 2 à 3 teentjes knoflook
    • bosje basilicum
    • 5 el zonnebloem- of pijnboompitten
    • olijfolie
    • peper en zout

  • Bereiding
    1. Trek de basilicumblaadjes van de steeltjes, was de blaadjes en scheur of snij ze in stukjes.
    2. Pel de knoflook en hak fijn.
    3. Snij het stokbrood in vingerdikke plakjes
    4. Verwarm 2 el olijfolie in een pan, bak er de stukjes stokbrood in en haal ze er uit.
    5. Bak de zonnebloem- of pijnboompitten in de achtergebleven olie tot ze goudbruin zijn.
    6. Ontdoe de tomaten van hun vel en haal er de zaadjes uit.
    7. Snij het vruchtvlees in kleine stukjes en fruit die samen met de knoflook, zout en peper even in de rest van de olijfolie.
    8. Roer de basilicum er onder en smeer dit mengsel op het brood.
    9. Strooi er tot slot de zonnebloem- of pijnboompitten over.

Mini-worstenbroodjes

  • Ingrediënten
    • bladerdeeg (diepvries)
    • 1 of meerdere blikjes cocktailworstjes
    • water, melk of ei

  • Bereiding
    1. Laat het bladerdeeg een beetje ontdooien als het uit de diepvries komt.
    2. Snij het deeg in stukjes zodanig dat je er 1 cocktailworstje in kan rollen.
    3. Het onderste randje goed aandrukken.
    4. Bevochtig de bovenkant met een beetje water, melk of ei.
    5. Bak de worstenbroodjes in een voorverwarmde oven op 200 graden tot het deeg mooi goudbruin is

Zalm en kaas koekjes

  • Ingrediënten
    • bladerdeeg (diepvries)
    • gerookte zalm of goed afsmakende gemalen kaas

  • Bereiding
    1. Laat het bladerdeeg een beetje ontdooien als het uit de diepvries komt.
    2. Verdeel er stukjes zalm of kaas over.
    3. Rol het bladerdeeg goed stevig op en snij vervolgens in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.
    4. Leg de koekjes op een bakplaat die is ingesmeerd met een beetje boter of bedekt is met bakpapier.
    5. Bak tot ze mooi goudbruin zijn in een voorverwarmde oven van 200 graden.

  • Enkele tips
    • Je kan bij de zalm eventueel ook een beetje kruidenkaas smeren.
    • Een combinatie van zalm en gewone gemalen kaas is een andere mogelijke variatie.
    • Gebruik je creativiteit en probeer verschillende combinaties uit.
    • Om het iets frisser te laten smaken kan je voor het opdienen wat verse kruiden zoals dille of peterselie over de koekjes strooien.

Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.

Verloren Maandag
In een groot stuk van de provincie Antwerpen eten ze worstenbrooden of...
Driekoningen
Waar komen toch die speciale gebruiken vandaan op 6 januari voor Driek...
© 2024 - Kerstsite.be - Alle rechten voorbehouden.