Chocolademelk

Chocolademelk

Als Sinterklaas een beetje te veel chocolade heeft gebracht dan kan je er altijd chocolademelk met maken. We hebben enkele leuke variaties uitgezocht maar beginnen doen we met een basisrecept.

Basisrecept

Voor 2 tasjes heb je 400 ml melk nodig, 3 eetlepels gehakte chocolade (puur, melk, wit of een mengeling naar smaak) en optioneel suiker.

Doe de melk in een pannetje en breng voorzichtig aan de kook. Zet het vuur uit en laat de melk een beetje afkoelen. Vul twee kopjes met de chocolade. Giet al roerend de melk erbij totdat alles is opgelost. Voeg eventueel nog wat suiker toe en genieten maar!

Je kan 1 eetlepel chocolade door 1 eetlepel cacaopoeder vervangen.

Als je een grotere hoeveelheid chocolademelk wil maken dan kan je de chocolade ook na het koken bij de melk doen en dan pas verdelen over tassen. Pas dan natuurlijk de hoeveelheden van alles in verhouding aan.

Variaties

Wil je toch net iets anders dan gewone chocolademelk dan zijn er nog allerlei variaties te bedenken. Zo zijn er al de verschillende soorten van chocolade die we al in het basisrecept aanhaalde. Maar waarom geen stuk chocolade gebruiken waarin nootjes zitten. En er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Kruidig

Voeg bijvoorbeeld aan het basisrecept in de melk een paar druppeltjes vanille extract toe wanneer je deze aan de kook brengt.

Of leg er een kaneelstokje in of een beetje kaneelpoeder. Na dat de melk een beetje is afgekoeld haal je het kaneelstokje er terug uit.

Wil je het nog kruidiger dan komen buiten kaneelstokjes en vanille druppels ook nog enkele kruidnagels en een beetje nootmuskaat van pas.

De kruidnagels voeg je samen met de kaneelstokjes toe aan de melk tijdens het koken. Verwijder de kruidnagels en het kaneelstokje nadat je de melk een beetje hebt laten afkoelen. Vul dan twee kopjes met chocolade en giet er dan al roerend de melk over. Vervolgens voeg je naar smaak wat nootmuskaat en de vanille druppeltjes toe.

Extra opkikkertje

Voor de kinderen is het basisrecept ideaal maar voor sommige volwassenen willen toch net een extra opkikkertje. Bepaalde alcoholische dranken passen in beperkte hoeveelheid ook perfect in de chocolademelk.

Zo kan je bijvoorbeeld een klein scheutje rum in de melk gieten of als je het minder straf wil dan past amaretto ook wel in de tas.

Wil je eerder een russische variant dan kan je de amaretto combineren met een klein scheutje vanille wodka.

Topping

De tassen zijn ondertussen vol maar toch mankeert er misschien nog net dat klein beetje extra. Inderdaad, een lekkere topping.

Het meest eenvoudige is als je slagroom bovenop de chocolademelk doet. Dit kan zelf geklopte slagroom zijn maar mag gerust ook uit de spuitbus komen.

Als extra kan je over de slagroom een beetje cacao poeder strooien. Of bij de kruidige recepten passen ook zeer goed amandelschilfers.

Wat de kinderen ook zeer leuk als topping zullen vinden zijn marshmallows. Deze beginnen niet echt als topping maar gaan wel zo eindigen. Neem een grote tas en leg een marshmallow er vanonder in. Giet er dan de warme chocolademelk over. Door de warmte zwellen de marshmallows op en komen ze boven drijven.

Heb je zelf nog leuke tips voor variaties op chocolademelk of heb je een van onze tips uitgeprobeerd aarzel dan niet om dit ons te laten weten via het contactformulier of onze facebookpagina

Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.

Verloren Maandag
In een groot stuk van de provincie Antwerpen eten ze worstenbrooden of...
Driekoningen
Waar komen toch die speciale gebruiken vandaan op 6 januari voor Driek...
© 2024 - Kerstsite.be - Alle rechten voorbehouden.