Kerstkaarten versturen

Kerstkaarten versturen

Elk jaar worden er vele kerstwensen verstuurd naar familie en vrienden.  De laatste jaren is dit zeer vaak in de vorm van een e-kaart maar gelukkig ook nog steeds via de gewone post.  Soms zijn kerstkaarten echt pareltjes van persoonlijke creativiteit.  Maar ook een goed gekozen standaard kaart met een leuk tekstje kan een schot in de roos zijn.

Een beetje geschiedenis

Kerstwensen geven aan iemand gebeurt al zeer lang.  Er werden houtsnijwerken met religieuze kersttaferelen terug gevonden die van de middeleeuwen dateren.  Men vermoed dat deze werden gegeven aan een geliefde of kasteelheren als wens.

De echte traditie om kerstkaarten zo massaal te versturen is echter pas ontstaan in de 19de eeuw.  Sir Henry Cole, een Engelse ambtenaar en uitvinder, had te weinig tijd om persoonlijke kerstwensen te sturen.  Hij gaf in 1843 de artiest John Calcott Horsley de opdracht om een kaart te ontwerpen.  4000 kaarten werden er dat jaar gedrukt en verkocht.

In Amerika was uitgever Louis Prang in 1875 de eerste op massaal kerstkaarten te drukken.  De kaarten waren een succes en dat ging niet onopgemerkt voorbij.  Hij kreeg concurrentie van mensen die goedkoper kaarten verkochten.   Deze verdreven Prang uiteindelijk van de markt die hij zelf gestart was.

Door de jaren heen bleven kerstkaarten populair.  De designs en druktechnieken veranderde maar de mensen bleven kaarten sturen.  Internet bracht daar echter toch wat verandering in.  In 1987 kreeg een Amerikaans gezin gemiddeld nog 29 kaarten.  In 2004 was dit gezakt naar 20 kaarten.

bron: wikipedia

E-cards versturen

Via verschillende websites kan je gratis e-cards versturen. Dit is makkelijk en snel. Zeker als je enkele dagen voor kerst ontdekt dat je nog iemand een wens bent vergeten sturen.  Zeer vaak zit er nog een leuk interactief elementje achter.

Enkele interessante websites waar je kaarten kan versturen zijn: 

Echte kaarten via online dienst

Een echte kaart die je kan omhoog hangen of op de schoorsteenmantel zetten heeft toch net dat ietsje meer extra charme.  Ook online dienstverleners zijn daar opgesprongen.  Enkele bieden nu de mogelijkheid aan om online een kerstkaart te bestellen die dan met de gewone post verstuurt wordt.  Bij sommige kan je zelfs je eigen ontwerpen maken en laten versturen.

In tegenstelling tot e-cards zijn deze niet gratis.  Bekijk dus eerst even de tarieven.

Onderstaande sites bieden dergelijke dienstverlening aan:

Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.

Verloren Maandag
In een groot stuk van de provincie Antwerpen eten ze worstenbrooden of...
Driekoningen
Waar komen toch die speciale gebruiken vandaan op 6 januari voor Driek...
© 2024 - Kerstsite.be - Alle rechten voorbehouden.