The Grinch

Dr. Seuss's How the Grinch Stole Christmas

The Grinch

In 1957 schreef Theodor "Dr Seuss" Geisel zijn boek How the Grinch Stole Christmas!  Negen jaar later, in 1966 werd er een TV special van gemaakt door Chuck Jones samen met Dr Seuss.  Voor de TV special werden er ook 3 liedjes opgenomen waaronder het bekende "You're a Mean One, Mr. Grinch." met tekst van Dr Seuss zelf.  In 2000 werd er een live-action film gemaakt met Jim Carrey als The Grinch.  En tegen kerst 2018 kwam er een 3D animatiefilm in de zalen.

Het verhaal

Cover van het boek "How The Grinch Stole Christmas!"Diep weggestopt in een klein sneeuwvlokje ligt het schattige dorpje Whoville. In Whoville wonen de Who’s en de Who’s zijn dol op kerstmis. Ze vinden kerstmis de leukste tijd van het jaar en alles draait dan om cadeautjes en kerstversiering. Iedereen in Whoville is er druk mee, iedereen, behalve de groenharige griezel de Grinch.

De Grinch woont buiten Whoville in een grot op een berg. Deze groene, krenterige, onaardige griezel heeft een verschrikkelijke hekel aan de Who’s en zelfs een nog grotere hekel aan het kerstfeest. Niemand weet waarom de Grinch het kerstfeest haat, is het misschien omdat hij een piepklein hartje heeft, of omdat hij nooit cadeautjes krijgt, zelfs zijn enige vriend, de hond Max, weet niet waarom de Grinch zo Grinch-achtig is.

Geërgerd door al de kerstmuziek en feestgedruis uit het dal bedenkt The Grinch een plan. Hij vermomd zich als Kerstman, en Max als rendier.  Met een slee glijdt hij de berg af naar Whoville.  Huis per huis steelt hij alle Who's-kerstcadeautjes en kerstbomen.  Niets dat aan kerst doet denken laat hij achter.  Een ramp voor de Who's?

How the Grinch Stole Christmas (film uit 2000)

Affiche "How The Grinch Stole Christmas" van film uit 2000

Het is misschien verbazend dat het nog tot kerstmis 2000 heeft geduurd eer er een langspeelfilm van dit leuke verhaal gemaakt werd.  Maar dit heeft eigenlijk een simpele verklaring.  Dr Seuss weigerde tot aan zijn dood in 1991 elk aanbod om van zijn boek een film te maken.  Pas in 1998 liet de agent van Dr Seuss weten dat er een bod kon uitgebracht worden op de rechten.

Uiteindelijk kon regisseur Ron Howard dan tussen september 1999 en januari 2000 de live-action film draaien met in de hoofdrol Jim Carrey als The Grinch, Taylor Momsen als Cindy Lou Who en Jeffrey Tambor als Mayor Augustus Maywho.  Misschien herken je de stem van Anthony Hopkins als verteller.

De film werd genomineerd voor 3 oscars (Best Makeup, Best Art Direction, Best Costume Design) en won uiteindelijk die voor Best Makeup.  Het geduld dat Jim Carrey moest hebben tijdens het aanbrengen van de makeup heeft duidelijk geloond. De eerste keer duurde het 8 uur maar gelukkig kon dit later terug gebracht worden tot 2,5 uur.  En dan spreken we nog niet over al de andere personages die ook in de schminkstoel moesten zitten.

How the Grinch Stole Christmas is een zeer leuke en komische film geworden met mooie decors en kostuums.  Jim Carrey geeft de Grinch leuk vorm en de bekken die hij trekt passen er helemaal bij.  De film volgt voor een deel het boek maar geeft er toch nog een eigen draai aan.

De film is uitgebracht door Universal Pictures en is verkrijgbaar op dvd en blu-ray.  Bekijk  de officiele trailer

The Grinch (film uit 2018)

Poster van film "The Grinch" uit 2018

Rond kerst 2018 kwam er een nieuwe film uit door Illumination.  Illumination is misschien nog wel het best gekend van de Minions.  Deze keer werd het een 3D animatiefilm.  Al in februari 2013 was er aangekondigd dat Illumination met de film bezig was maar het zou dus nog verschillende jaren duren voor die effectief uit kwam.

Scott Mosier en Yarrow Cheney namen de regie op zich.  Je kan in de Engelstalige versie de stemmen van o.a. Benedict Cumberbatch als The Grinch, Cameron Seely als Cindy-Lou Who, Rashida Jones als Donna Lou en Pharrell Williams als de verteller herkennen.  In de Vlaamse versie is dit Tom Dewispelaere, Nora Schepens, Siska Schoeters en Pieter Embrechts als de verteller.  En in de Nederlandse versie is dit Carlo Boszhard, Kee Derwig, Ilse Warringa en Fedja van Huêt.  De muziek werd geschreven door Danny Elfman.

Het verhaal volgt zeer losjes het boek en geeft er voor een groot stuk een eigen draai aan.  Het zit vol met grappige momenten en one liners en is net zoals de film uit 2000 een aanrader om een ontspannende koude of regenachtige december dag door te komen of eender welke andere dag in het jaar mag ook natuurlijk.

De film speelt in diverse bioscopen in België en Nederland.  Bekijk als voorsmaakje alvast de Vlaamse Trailer, de Nederlandse Trailer of toch gewoon de Engelstalige Trailer.  Of surf naar de officiële Belgische of Nederlandse website

Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.

Verloren Maandag
In een groot stuk van de provincie Antwerpen eten ze worstenbrooden of...
Driekoningen
Waar komen toch die speciale gebruiken vandaan op 6 januari voor Driek...
© 2024 - Kerstsite.be - Alle rechten voorbehouden.