Verrassende warme dranken

Verrassende warme dranken

Na een winterse wandeling zullen volgende drankjes zeker voor wat opwarming zorgen. Voor de kinderen kan een lekkere warme chocolademelk een ideaal alternatief zijn.

Appelcider met cognac

Als je de hoeveelheden als hier beschreven gebruikt dan zorg je voor drank voor ongeveer 4 personen.

Snijd 2 appels in heel dunne plakjes en snijd de uiteinden weg. Verwijder echter niet de klokhuizen. Doe de plakjes in een grote pan met dikke bodem en voeg 75 cl alcoholische cider en 25 cl cognac of calvados toe. Verwarm tot het mengsel bijna, maar nog net niet, kookt. Serveer in hittebestendige glazen.

Glühwein

Glühwein kan je kant en klaar kopen voor enkele euro's maar toch is het leuker als je kan uitpakken met je eigen recept. Gegarandeerd dat het lekkerder smaakt dan kant en klare flessen.

Voor 4 glazen moet je rekenen op 1 fles rode wijn. Je kiest best eentje met een stevige smaak. Offer zeker niet je beste flessen op. Zorg er voor dat de wijn nooit kookt. Anders krijgt je drankje een bittere smaak. Blijf steeds zachtjes roeren tijdens het opwarmen en proef voor je de wijn opdient.

 • Ingrediënten
  • 1 fles rode wijn
  • 100 gram rietsuiker
  • 1 citroen
  • 4 kruidnagels
  • 1 stukje kaneel

 

 • Bereiding
  1. Verwarm de rode wijn en voeg de suiker toe.
  2. Snij de citroen in stukken, en duw de stukken kruidnagel in de citroen.
  3. Gooi de citroen samen met de kaneel in de wijn, en laat nog tien minuten tot een kwartier trekken.
  4. Verwijder de citroen en de kaneel en dien meteen op.

 

 • Variaties
  • Bereid de glühwein op dezelfde manier als hierboven, maar voeg er 2 geplette kardemompeulen en een steranijs bij. Rasp een klein stukje gember, en voeg ook deze aan het mengsel toe. Voor het opdienen moet je de wijn even door een zeef gieten om de kruiden te verwijderen. Warm desnoods de gezeefde wijn opnieuw op.
  • Je kan op het einde na het verwijderen van de citroen eventueel één of twee glazen sterke drank naar keuze toevoegen zoals bijvoorbeeld cognac, brandewijn, rum of jenever.
  • Het belangrijkste is dat je durft te experimenteren tot je jouw eigen geheime ideale recept bekomt. Zo kan je bv. de rietsuiker door honing vervangen. Laat je niet beperken door de basis ingrediënten.
Tags

Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.

Verloren Maandag
In een groot stuk van de provincie Antwerpen eten ze worstenbrooden of...
Driekoningen
Waar komen toch die speciale gebruiken vandaan op 6 januari voor Driek...
© 2024 - Kerstsite.be - Alle rechten voorbehouden.