Even vrede

Even vrede

Kerstmis tijdens de eerste wereld oorlog aan het front. Dit verhaal is gebaseerd op echte feiten. Als je dit een mooi verhaal vindt dan is de film "Joyeux Noël" zeker iets voor jou.

Dit verhaal gaat over een bijzondere kerstnacht tijdens de eerste Wereld Oorlog. Het speelt zich af aan beide zijde van het front in de loopgraven aan de IJzer. Het was een zeer koude winter zodat er een dik pak sneeuw lag en de IJzer volledig was dichtgevroren. Tijdens de dag die aan de nacht vooraf ging verloren veel Belgische en Duitse soldaten hun leven, niet enkel door de artillerie maar ook door de koude. Tijdens de kerstnacht zwegen de wapens even. Langs beide zijden werd het zo 'gezellig' mogelijk gemaakt. Men versierde een 'kerstboom', men bereide eten, men verzorgde gewonden en brachten lijken weg. Ieder kon nu eens lekker en rustig eten. Er heerste een moment van stilte.

Plots hoorde men in de Belgische loopgraven gezang dat van Duitse kant dichterbij kwam. De Belgen keken naar de overkant. Ze zagen daar een groepje Duitse soldaten met fakkels en een witte vlag. Ze bleven in het midden van de dichtgevroren IJzer staan. Een aantal Belgische strijders gingen eveneens met een witte vlag en fakkels naar het midden. Beide partijen praatte even met elkaar. Even later wenkte een soldaat van beide partijen de anderen die nog in de loopgraven zaten. Ze kwamen, iemand bracht zelfs een kerstboom mee. De fakkels werden in het ijs gepland. Men stookte een vuurtje waar de soldaten zich rond zette. De soldaten zongen verschillende kerstliederen, zowel Nederlandse als Duitse, tot vroeg in de morgen. Toen keerde ze terug naar de loopgraven. Het moment van vrede was gedaan, de oorlog begon terug in al zijn hevigheid.

Tags

Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.

Verloren Maandag
In een groot stuk van de provincie Antwerpen eten ze worstenbrooden of...
Driekoningen
Waar komen toch die speciale gebruiken vandaan op 6 januari voor Driek...
© 2024 - Kerstsite.be - Alle rechten voorbehouden.