Gouden kerstdecoratie regels

Gouden kerstdecoratie regels

Wil je een nog mooier en leuker versierd huis, tuin en boom met kerst dan helpen onderstaande gouden regels je daar een handje bij.  Als je deze volgt is de kans een pak groter dat je bezoekers je gaan prijzen voor je goede smaak en stijl.

Bezin eer je begint

Voor je aan het decoreren van je boom en huis begint doe je best inspiratie op.  Ga een kijkje nemen bij tuincentra, op kerstbeurzen, in tijdschriften, enzovoort.   Zo kan je er voor zorgen dat je al een idee hebt hoe je de versiering wilt.  Denk na over een bepaald thema wat kleur (stijlvol rood of speels gekleurd bv) en sfeer (landelijk, modern) betreft.  

Door dit al voordien te doen ga je alles beter op elkaar kunnen afstemmen en zorg je er voor dat je huis geen kakofonie van verschillende stijlen wordt. Bovendien heb je dan ook tijd om na te gaan welke decoratie je reeds in huis hebt en naar welke je nog op zoek moet.

Vanaf oktober, en soms zelf vroeger, kan je ideeën gaan op doen in verschillende tuincentra.  Er worden ook diverse kerstbeurzen georganiseerd waar je tips en inspiratie vind voor de versiering van je boom en huis.  Tijdschriften in kerstthema verschijnen meestal al vanaf november.

Wees niet te vroeg en niet te laat

Een ongeschreven regel zegt dat de kerstversiering pas na Sinterklaas de kast uit mag en het eerste weekend na driekoningen terug de kast in gaat.  Start dus niet te vroeg met het versieren van je huis en tuin en laat die versiering ook niet te lang hangen.

Doe je dit wel dan is de kans zeer groot dat je buren raar gaan opkijken.  Je vermijd zo dat je snel gaat uitgekeken raken op de versiering.  Of misschien ga je jou er aan beginnen ergeren om dat deze je bijvoorbeeld hinderen bij het kuisen.  Zet je een echte kerstboom dan kan het zelfs interessant zijn om deze periode nog te beperken om te ernstig naaldverlies te vermijden.

Wil je toch al sneller van kerstsfeer genieten, volg dan gewoon onze eerste tip en bezoek een kerstmarkt van een tuincentra of een kerstbeurs.  Om langer van de kerstsfeer te genieten kan je gerust de kerstkaarten nog tot eind januari laten hangen.  Je kan dan het smoesje gebruiken dat iemand je begin januari nog een kaartje stuurde en je het niet kon maken om dat meteen op te bergen of weg te smijten.

Wees niet te gulzig

Eigenlijk telt voor kerstversiering heel vaak ook de regel "Less is More".  Enkele goed geplaatste decoratieve elementen verspreid over verschillende ruimtes gaan vaak een grotere impact op je bezoekers hebben dan dat je jouw huis of tuin vol met kerstversiering hangt.  Indien je elk hoekje volstouwt met versiering dan bestaat bijvoorbeeld de kans dat ze jou mooi boom niet meer zien staan.  Je wil toch stiekem dat iedereen tegen je zegt hoe mooi je boom wel niet is.

Zeker ook voor buitenversiering is dit een belangrijke regel.  We kennen allemaal wel de huizen die met duizenden gekleurde lampjes versierd zijn uit de Amerikaanse films.  Het zelfde effect ga je bij ons bijna nooit bereiken.  In Amerika heeft men immers al jaren ervaring met het plaatsen van die lampjes.  Ze hebben vaak ook aangepaste materialen (lampjes, bevestigingen, enzovoort) die bij ons in de winkel niet verkrijgbaar zijn.  

Als je lichtjes buiten hangt vermijd dan toch ook dat ze te veel verspreid zijn of er toch te weinig zijn.  Het is echt geen mooi zicht als enkel de onderkant van een boom versierd is en er dan nog een sprietje lichtjes in de er naast groeiende struik hangt.  Zorg er gewoon voor dat de hele boom vol hangt en niets in die struik. 

Verder matig je best ook het kleur gebruik.  Stijlvol rood (blinkend of mat) gecombineerd met wit of zilver is een veilige keuze.  Heb echter schrik om voor andere bij elkaar passende kleuren te gaan.  Zorg er dan wel voor dat ze bij je interieur passen en dat je binnen een ruimte voor een zelfde sfeer gaat.

 

Veel succes en plezier bij het decoreren van je huis!

Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.

Verloren Maandag
In een groot stuk van de provincie Antwerpen eten ze worstenbrooden of...
Driekoningen
Waar komen toch die speciale gebruiken vandaan op 6 januari voor Driek...
© 2024 - Kerstsite.be - Alle rechten voorbehouden.