Kaneel- en chocoladerolletjes

Kaneel- en chocoladerolletjes

Kaneelrolletjes komen uit zweden overgewaaid.  Daar worden ze vaak gegeten tijdens de koffiepauzes in bedrijven.  Deze pauzes noemen in het Zweeds Fika.  Eigenlijk is het meer dan gewoon een pauze.  Het is de ideale moment om even te ontspannen maar ook om rustig te praten.  Ideaal dus om tijdens de donkere wintermaanden tijd voor te nemen.

De kaneelrolletjes worden ook wel eens kaneelbroodjes of, uit het Engelse afkomstig, Cinnamon rolls genoemd. Ik lust natuurlijk ook graag chocolade en dus kan een variant met chocolade niet ontbreken.  En om het allemaal snel te laten gaan, gebruik ik kant en klaar croissant deeg.

  • Ingrediënten
    • 1 blikje croissantdeeg
    • 50g zachte boter
    • 2tl kaneel
    • 50g rietsuiker


  • Bereiding
    1. Warm de oven voor op 200 °C
    2. Bekleed de bakplaat met bakpapier
    3. Meng de kaneel en de rietsuiker door de zachte boter
    4. Rol het croissantdeeg uit op je werkblad en smeer het in met de boter mengeling
    5. Rol het croissantdeeg weer op
    6. Snij de rol deeg met een scherp mes in gelijkmatige plakjes en leg ze op bakplaat.
    7. Steek de rolletjes voor 10-12 minuten in de oven.
    8. Laat ze even afkoelen


  • Enkele tips en variaties
    • Als de rolletjes onderaan niet krokant zijn kan je ze nog een paar minuten op een rooster bakken in de oven.  Zet de ovenschotel er eventueel terug onder zodat de botermengeling niet in de oven lekt.
    • Vervang de kaneel door kleine chocolade stukjes.  En strooi op de schijfjes ook nog enkele stukjes.
    • Je kan eventueel ook enkele rozijnen over de botermengeling strooien alvorens je de rol oprolt.  Strooi nog enkele rozijntjes op elk schijfje.
    • Breek wat pecannoten in stukjes en strooi ze ook over de botermengeling en als topping op de schijfjes.
    • Maak eventueel met poedersuiker en een beetje melk wat glazuur.  Smeer de rolletjes er met in na dat ze uit de oven komen.

Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.

Verloren Maandag
In een groot stuk van de provincie Antwerpen eten ze worstenbrooden of...
Driekoningen
Waar komen toch die speciale gebruiken vandaan op 6 januari voor Driek...
© 2024 - Kerstsite.be - Alle rechten voorbehouden.