Mini-bladerdeegpasteitjes

Een succes tijdens het aperitief

Mini-bladerdeegpasteitjes

Ovenhapjes vind je tijdens de eindejaarsperiode in alle maten en soorten in de diepvries en koeling van de supermarkt.  Meest bekende zijn waarschijnlijk wel de gevulde mini pasteitjes of Zakouskis.  In België noemen we die ook wel mini koninginnenhapjes. 

Als je de balderdeegkoekjes kant en klaar koopt dan zijn ze eigenlijk best zelf makkelijk te vullen.  Bovendien kan je er dan je eigen twist aan geven.  Ik geef je hier alvast wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Ik vertrek van mini bladerdeeghapjes maar je kan de recepten natuurlijk ook gebruiken om de grote versie te vullen.  Elke vulling is voor ongeveer 30 mini-hapjes.   Ga creatief aan de slag en deel het resultaat op de Facebook pagina of via de contact pagina.

Vulling met zalm

Dit is een gemakkelijke maar wel lekkere vulling met zalm

Ingrediënten

  • 100 gram verse roomkaas
  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 lente-uitje of bosuitje
  • 2 eetlepels room
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • Verse peterselie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snij de zalm in kleine reepjes en het uitje in dunne ringetje
  2. Hak de peterselie fijn maar hou 30 kleine plukjes heel voor de afwerking
  3. Verwarm al roerend de roomkaas, de room, de geraspte kaas, het uitje en de peterselie tot een mooie saus
  4. Voeg de zalm toe en warm even mee op.
  5. Kruid naar smaak met peper en zout
  6. Warm de koekjes op volgens de instructies op de verpakking.
  7. Vul de bladerdeegkoekjes en leg er als afwerking een plukje peterselie op.

Je kan eventueel als extra garnering een stukje zalm bovenop het pasteitje leggen of een klein beetje lompviseitjes.

Vulling met garnaaltjes

In bovenstaand recept kan je eventueel de zalm vervangen door garnaaltjes.  Of maak het iets pittiger door onderstaand receptje te volgen

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • gepelde grijze garnalen
  • 200 milliliter visbouillon (1/2 blokje visbouillon opgelost in 200 milliliter water)
  • 50 milliliter room
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • 1 koffielepel Cognac
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Maak van de boter en de bloem een roux door de boter te smelten en er de bloem onder te roeren.
  2. Voeg de visbouillon, de room, Cognac en de tomatenpuree langzaam toe.
  3. Breng al roerend met een klopper de saus aan de kook zodat deze mooi dik wordt.
  4. Meng de garnalen onder de saus en laat heel kort mee warmen
  5. Kruid naar smaak met peper en zout
  6. Warm de koekjes op volgens de instructies op de verpakking.
  7. Vul de koekjes met de saus en werk eventueel af door er een garnaaltje bovenop te leggen

Je kan deze ook wat meer cachet geven door een plukje peterselie of lompviseitjes op de hapjes te leggen.

Vulling met kaas en ham

Dit is waarschijnlijk wel de klassieker voor een gevuld mini-pasteitje.

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 250 milliliter melk  (best volle melk)
  • 100 gram ham (eventueel reeds in blokjes)
  • 60 gram gemalen kaas (en wat extra voor de afwerking)
  • Peper, zout en nootmuskaat

Bereiding

  1. Snijd de ham in kleine reepjes.  Heb je voorgesneden blokjes gekocht dan kan je deze best ook nog iets kleiner snijden.
  2. Maak nu ook weer met de boter en de bloem een roux door de boter te smelten en er de bloem onder te roeren.
  3. Giet langzaam de melk er onder en breng de saus al roerend met een klopper aan de kook.
  4. Meng er de kaas en ham onder en laat al roerend even verder warmen zodat de kaas gesmolten is en je een mooi gebonden saus hebt.
  5. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Warm de koekjes op volgens de instructies op de verpakking.
  7. Vul de koekjes met de saus en werk af door er wat gemalen kaas op te leggen.

Als finishing touch kan je eventueel een stukje ham bovenaan leggen of gebruik hier ook een beetje peterselie.  Die kan je ook onder de saus roeren.

Vulling met kip en champignons

Deze lijkt misschien nog het meeste op een klassiek koninginnenhapje en mag dus zeker niet ontbreken in dit lijstje.

Ingrediënten

  • 40 gram boter + klein beetje extra
  • 40 gram bloem
  • 100 gram champignons (gebruik boschampignons of een mengeling voor nog meer smaak)
  • 120 gram gekookte kipfilet 
  • 200 milliliter kippenbouillon (1/2 blokje opgelost in 200 milliliter water)
  • 50 milliliter room
  • Peper en zout

Bereiding

  • Snij de champignons in kleine blokjes en stoof ze even in de boter
  • Snij de kip in kleine blokjes.  Je kan kip reeds in blokjes gebruiken maar een verse gekookte kipfilet geeft toch iets meer smaak.
  • En ook hier maak je van de boter en de bloem een roux door de boter te smelten en de bloem er onder te mengen.
  • Giet de bouillon en de room bij de roux en breng al roerend met een klopper aan de kook zodat je een mooi gebonden saus krijgt.
  • Voeg er de champignons en de kip onder en laat nog even warmen.
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Warm de koekjes op volgens de instructies op de verpakking.
  • Vul de koekjes met de saus.

Als afwerking kan je een klein stukje kip of champignon bovenaan het pasteitje leggen.

Maak ze vooraf klaar

Je kan de pasteitjes gerust al een tijdje vooraf maken.  In dat geval warm je de koekjes niet op maar vul je ze alleen.  Laat ze na het vullen afkoelen.

Je kan ze 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast als je ze goed afdekt.  Om ze op te warmen is het dan voldoende om de instructies op de verpakking van de hapjes te volgen.

Je kan de hapjes ook invriezen door ze een een goed afsluitbare doos te plaatsen.  Je gaat ze dan natuurlijk iets langer in de oven moeten zetten zodat ze goed warm zijn.

Sommige van de toppings zoals bijvoorbeeld de lompviseitjes of de peterselie ga je er echter wel steeds op het laatste moeten opdoen.  Anders gaan deze verbranden of uitdrogen.  Dit zal misschien een beetje zoeken zijn.

Eindeloze mogelijkheden

Je kan met de vullingen echt alle richtingen uit.  De mogelijkheden zijn eindeloos.  Het belangrijkste is vooral dat je een goed gebonden saus hebt om de pasteitjes te vullen.

Gebruik bij de vulling met zalm bijvoorbeeld ook wat prei of wortel die je eerst aan stooft zodat die gaar zijn.  Maak een vulling met mosseltjes en als topping wat garnaaltjes.  Of ga voor een volledige vegetarische variant met (bos)champignons.

Laat je creativiteit de loop maar deel het resultaat met ons!

Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.

Verloren Maandag
In een groot stuk van de provincie Antwerpen eten ze worstenbrooden of...
Driekoningen
Waar komen toch die speciale gebruiken vandaan op 6 januari voor Driek...
© 2024 - Kerstsite.be - Alle rechten voorbehouden.