Ovenhapjes vind je tijdens de eindejaarsperiode in alle maten en soorten in de diepvries en koeling van de supermarkt. Meest bekende zijn waarschijnlijk wel de gevulde mini pasteitjes of Zakouskis. In België noemen we die ook wel mini koninginnenhapjes.
Als je de balderdeegkoekjes kant en klaar koopt dan zijn ze eigenlijk best zelf makkelijk te vullen. Bovendien kan je er dan je eigen twist aan geven. Ik geef je hier alvast wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan.
Ik vertrek van mini bladerdeeghapjes maar je kan de recepten natuurlijk ook gebruiken om de grote versie te vullen. Elke vulling is voor ongeveer 30 mini-hapjes. Ga creatief aan de slag en deel het resultaat op de Facebook pagina of via de contact pagina.
Dit is een gemakkelijke maar wel lekkere vulling met zalm
Je kan eventueel als extra garnering een stukje zalm bovenop het pasteitje leggen of een klein beetje lompviseitjes.
In bovenstaand recept kan je eventueel de zalm vervangen door garnaaltjes. Of maak het iets pittiger door onderstaand receptje te volgen
Je kan deze ook wat meer cachet geven door een plukje peterselie of lompviseitjes op de hapjes te leggen.
Dit is waarschijnlijk wel de klassieker voor een gevuld mini-pasteitje.
Als finishing touch kan je eventueel een stukje ham bovenaan leggen of gebruik hier ook een beetje peterselie. Die kan je ook onder de saus roeren.
Deze lijkt misschien nog het meeste op een klassiek koninginnenhapje en mag dus zeker niet ontbreken in dit lijstje.
Als afwerking kan je een klein stukje kip of champignon bovenaan het pasteitje leggen.
Je kan de pasteitjes gerust al een tijdje vooraf maken. In dat geval warm je de koekjes niet op maar vul je ze alleen. Laat ze na het vullen afkoelen.
Je kan ze 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast als je ze goed afdekt. Om ze op te warmen is het dan voldoende om de instructies op de verpakking van de hapjes te volgen.
Je kan de hapjes ook invriezen door ze een een goed afsluitbare doos te plaatsen. Je gaat ze dan natuurlijk iets langer in de oven moeten zetten zodat ze goed warm zijn.
Sommige van de toppings zoals bijvoorbeeld de lompviseitjes of de peterselie ga je er echter wel steeds op het laatste moeten opdoen. Anders gaan deze verbranden of uitdrogen. Dit zal misschien een beetje zoeken zijn.
Je kan met de vullingen echt alle richtingen uit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het belangrijkste is vooral dat je een goed gebonden saus hebt om de pasteitjes te vullen.
Gebruik bij de vulling met zalm bijvoorbeeld ook wat prei of wortel die je eerst aan stooft zodat die gaar zijn. Maak een vulling met mosseltjes en als topping wat garnaaltjes. Of ga voor een volledige vegetarische variant met (bos)champignons.
Laat je creativiteit de loop maar deel het resultaat met ons!
Kerstsite.be is de opvolger van pinklichtjes.milieusite.be. Wij brengen je een heel jaar lang in kerstsfeer met verhalen, gedichtjes en diverse tips en tricks die je kan toepassen in heel je huis, van in de keuken tot in de tuin en je woonkamer.